luni, 16 noiembrie 2009

Cadouri si ofertele de sarbatori - exista si la noi?

Ma uitam zilele astea as vad daca exista in Romania site-uri care sa stranga la un loc ofertele si discounturile oferite de magazinele din Romania, astfel incat unui utilizator care vrea sa cumpere ceva, sa ii fie mult mai simple. Asa numitele site-uri de deals ce se gasesc in afara si care sunt foarte cautate in preajma sarbatorilor si cand icnepe sezonul vanzarilor de iarna: Asa numitele Black Friday si Cyber Monday .

De fapt problema la noi nu cred ca tine de lipsa acestor site-uri care sa adune ofertele intr-un loc, ci de doua mari lipsuri.

Unul la mana, ofertele la noi cam lipsesc. Putinele care sunt le vezi doar in magazinele offline, gen Mediagalaxy, Carefour, Diverta, Altex . Cel putin al electronice, aceasta se datoreaza poate si marjei mici de profit, din cauza necesitatii de a tine pretul cat mai mic. Pentru ca la noi nu se cumpara de la un magazin neaparat, ci din locul unde produsul este cel mai ieftin, chit ca e o firma fantoma de cartier.

Si doi, pentru a face un astfel de site e nevoie de mucna si investitii. Investitii care trebuie apoi amortizate, iar atat timp cat la noi nu se cumpara online si exista putien sisteme de marketing afiliat, banii se scot foarte greu. Pentru ca acesta este modelul ce funtioneaza in afara: eu strang ofertele, userul vine si le vede, merge pe site prin linkul meu si le cumpara si apoi eu iau comision (care e undeva intre 1 si 8% pentru electronice).

Noi mai avem insa multe de invatat.

De la ce a pornit tot acest post? De la faptul ca vreau sa imi cumpar un mic netbook computer in luna viitoare si eram curios cam ce preturi au aceste jucarii pe la noi si unde as putea gasi cele mai bune oferte pentru cateva modele din care vreau sa il aleg pe "the one".

Niciun comentariu: